Végre, Kanadában!

Végre, Kanadában!

Pain Clinic, Walk in Clinic, Family Doctors

2021. december 20. - Dulházi Fanni

Rendkívül érdekes számomra a különböző országok egészségügyi ellátási struktúrájába betekintést nyerni. Már az első napokban, sétálgatás közben figyelmes lettem a nagy táblákra az épületek homlokzatán: Pain Clinic, Walk in Clinic, Diagnostic Clinic. Meg is kértem a mentoromat, hogy avasson be. Mit takarnak ezek a kifejezések? Hogy működik a háziorvosi ellátás?

A Pain Clinic-ek, vagyis fájdalom ambulanciák a krónikus fájdalom kezelésére szolgálnak. Az orvosok mellett a gyógytornászok, pszichológusok szerepe jelentős ebben az ellátási formában. Hazánkban is vannak ilyen jellegű szolgáltatások, azonban a köztudatban kevésbé vannak jelen, illetve többnyire privát formában nyújtanak támogatást az őket felkereső pácienseknek. Kanadában sokkal elterjedtebb, ahogy az alábbi kép is mutatja.pain_clinic.jpg

img_20211113_180231.jpg

A Walk-in Clinic-ek pedig, ahogy a név is sugallja, olyan rendelők, ahová az utcáról besétálva, időpont nélkül orvosi segítséget kaphatunk. Ebből is számos elérhető Ontario tartományban.

walk_in.jpg

img_20211027_125558.jpg

A Diagnostic Clinic-ek/szakrendelők is hasonló formában vannak jelen azzal a különbséggel, hogy beutaló és előzetes időpontfoglalás szükséges. Itt azok az összetettebb és súlyosabb próblémák kerülnek kivizsgálásra, melyekre a háziorvosnak már nincs jogosultsága. 

img_20211027_135059.jpg

Azonban ami számomra igazán meglepő volt, hogy a Familiy Physicians, vagyis a háziorvosok feladata sokrétűbb, mint hazánkban. Például kisebb kozmetológiai, bőrgyógyászati vagy nőgyógyászati beavatkozásokat is elvégezhetnek azon túl, hogy különböző egészségügyi szűréseket és tanácsadást is végeznek. A biztosítással rendelkező állampolgárok az alapvizsgálatokat, beavatkozásokat térítésmentesen vehetik igénybe, ami azt jelenti, hogy olyan számlázási rendszer működik, ahol a háziorvosnak az adott tartomány fizeti ki az elvégzett kezeléseket. Így ebben az esetben valóban a minél magasabb színvonalú betegellátás lesz a cél, hiszen minél több a kezelésre bejelentkező pácines, annál több a kifizetés is.

Ezzel szemben a magyar háziorvosi rendszert úgy gondolom nem kell bemutatnom, de összefoglalva jellemzően az egészségügyi státusz felvételén és monitorozásán, receptfelíráson és szakrendelőkbe történő beutaláson túl nem sok minden történik. Hozzá kell azonban tenni azt is, hogy a magyar háziorvosok a hozzá bejelentkezettek száma után kapják a fizetésüket, melyből a teljes praxisukat önmaguknak kell finanszírozni. 

Véleményem és tapasztalataim szerint elmondható, hogy Kanadában a háziorvosok elsődleges feladata inkább a prevenció területén van, míg hazánkban már betegellátásként definiálható, hiszen jellemzően csak abban az esetben keressük fel háziorvosunkat, ha már betegek vagyunk, tüneteink vannak. Egy másik különbség a két ország között, hogy a kifizetési rendszer is motiválóbban hat a kanadai háziorvosok munkájára, mint hazánkban. Ez nem azt jelenti, hogy az egyik rendszer mindenképpen jobb, mint a másik, csak annyit, hogy más. 

 #CmapusMundi #Scholarship #PhD #PainClinic #WalkinClinic #FamilyPhysicians #összehasonlítás #Canada

A bejegyzés trackback címe:

https://vegrekanadaban.blog.hu/api/trackback/id/tr3616782122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása